wtorek, 7 marca 2017

"zawijance" orzechowe ciastka korzenne bez glutenu i cukru

Przedstawiam Wam mój nast autorski przepis. Zmodernizowany i można powiedzieć, że ulepszony z innych przepisów. Ciastka mają świetny korzenny smak, udekorowane lekkim nadzieniem z jabłkami, rozpływają się w ustach! A wszystko na mące z ciecierzycy rzecz jasna!

Składniki:
  • 1,5 szklanki mąki z ciecierzycy
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 żółtko 
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 2 łyżki kakao
  • szczypta soli
  • łyżka kopiata masła orzechowego
  • 2 łyżeczki kardamonu
  • łyżeczka cynamonu


Składniki na nadzienie:
  • 0.5 jabłka
  • łyżeczka oleju kokosowego
  • płaska łyżeczka cynamony
  • 2 łyżki wody


Wykonanie:
  1. W jednej misce mąkę, proszek do pieczenia, kardamon, cynamon i kakao.Mieszamy. W drugiej miscie miksujemy żółtko dodajemy jogurt naturalny,  masło orzechowe i olej kokosowy, dokładnie mieszamy. Teraz przesypujemy produkty z mąką powoli do drugiej miski i mieszamy nieustannie az wyrobi się dość elastyczna masa, dolewamy wody, cały czas mieszamy. Wyrabiamy ciasto. Podsypujemy mąką, żeby dość dobrze je wyrobić. Wyrobione ciasto umieszczamy na pół godz w lodówce.
  2. Teraz bierzemy się za lekkie nadzienie, W rondelku umieszczamy poszatkowane jabłka, dokładamy olej, wode, cynamon i gotujemy, aż zrobią się miękkie, zwarte i wyparuje z nich woda.
  3. Wyjmujemy ciasto, jeszcze raz troche je wyrabiamy, wałkujemy na dość cienką warstwę, formujemy ciastka dowolnej wielkośći, nakładamy na nie ostygniętą masę jabłkową i wkładamy do piekarnika o temp. 180' na około 20-25 min.
SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz