Składniki:
- 1,5 szklanki mąki z ciecierzycy
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 żółtko
- 100 ml jogurtu naturalnego
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 2 łyżki kakao
- szczypta soli
- łyżka kopiata masła orzechowego
- 2 łyżeczki kardamonu
- łyżeczka cynamonu
Składniki na nadzienie:
- 0.5 jabłka
- łyżeczka oleju kokosowego
- płaska łyżeczka cynamony
- 2 łyżki wody
Wykonanie:
- W jednej misce mąkę, proszek do pieczenia, kardamon, cynamon i kakao.Mieszamy. W drugiej miscie miksujemy żółtko dodajemy jogurt naturalny, masło orzechowe i olej kokosowy, dokładnie mieszamy. Teraz przesypujemy produkty z mąką powoli do drugiej miski i mieszamy nieustannie az wyrobi się dość elastyczna masa, dolewamy wody, cały czas mieszamy. Wyrabiamy ciasto. Podsypujemy mąką, żeby dość dobrze je wyrobić. Wyrobione ciasto umieszczamy na pół godz w lodówce.
- Teraz bierzemy się za lekkie nadzienie, W rondelku umieszczamy poszatkowane jabłka, dokładamy olej, wode, cynamon i gotujemy, aż zrobią się miękkie, zwarte i wyparuje z nich woda.
- Wyjmujemy ciasto, jeszcze raz troche je wyrabiamy, wałkujemy na dość cienką warstwę, formujemy ciastka dowolnej wielkośći, nakładamy na nie ostygniętą masę jabłkową i wkładamy do piekarnika o temp. 180' na około 20-25 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz