piątek, 3 marca 2017

Ciasto kakaowe bez mąki i cukru z bananami!




Chcę Was zachęcić do spróbowania tego pysznego ciasta! Można przygotować w 15 min, a za to jakie efekty smakowe dla podniebienia!

Składniki:
  • 2 dojrzałe banany
  • 2 duże jajka
  • 1 szklanka kakao
  • 2 łyżki mleczka kokosowego
  • 2 łyżki masła migdałowego lub orzechowego
  • 8g cukru waniliowego
  • 2 duże łyżki miodu
  • garść rodzynek
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia

Składniki na polewe:
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki miodu
Wykonanie:
  1. Zblendować banany na gładką masę, dodać jajka, szklanke kakao, masło orzechowe, cukier waniliowy, miód i garść rodzynek i wszystko mocno zmiksować na jednolitą masę. Na koniec dodać proszek do pieczenia i ponownie wszystko zmiksować.
  2. Przygotować tortownice (25cm). Posmarować masłem brzegi i posypać mąką. Jednolitą masę wlać do tortownicy.
  3. Nastawić piekarnik na 175'. Piec przez 25-30min.
  4. Wyciągnąć ciasto z piekarnika do ostygnięcia. Przygotować polewę. Masło rozpuścić i wystudzić. Następnie dodać kakao, miód (wszystko w równych proporcjach), wymieszać, poczekać do połączenia składników i podgrzać.
  5. Wystudzone ciasto polać polewą.
SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz