Składniki:
- 300 g mąki z ciecierzycy
- 2 płaskie łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
- 2 średnie jajka
- mniej niż pół szklanki ciepłego mleka
- szczypta soli
- 1/5 szklanki oleju slonecznikowego
Składniki na nadzienie:
- 200g sera chudego
- 2 kopiate łyżki masła orzechowego ( w tym wypadku było to masło migdałowe)
- 1 łyżka letniego oleju kokosowego
- 0.5 poszatkowanego i rozgotowanego jabłka
- szczypta cynamonu
- 2 łyżki wody
Składniki na polewe:
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- łyżka soku z cytryny
- łyżeczka ksylitolu
- Przesiewamy mąke do miski, dodajemy proszek do pieczenia, szczypte soli i mieszamy ze sobą. W drugiej miscie rozbijamy 2 jajka, miksujemy, dodajemy ciepłe mleko i nadal miksujemy. W naczyniu przygotowujemy olej kokosowy tak, żeby był w temp. letniej. Teraz mieszając jajka i mleko dodajemy stopniowo mąkę cały czas mieszając raz za razem i olej kokosowy, Dodajemy wszystko powoli do miski z jajkami naprzemiennie, aby ciasto sie dobrze wyrobiło. Kiedy ciasto zaczyna się wyrabiać bierzemy je na stolnice i zaczynamy mocno ugniatać ( mąka z cieciorki lubi się kleić, dlatego cały czas ją podsypujemy, aż do uzyskania plastycznej konsystencji). Wyrobione już dobrze ciasto umieszczamy na pół godz w lodówce.
- W tym czasie bierzemy sie za nadzienie: najpierw szatkujemy jabłko w drobne kawałki stawiamy na lekkim gazie, dodajemy 2 łyżki wody i dodajemy olej kokosowy i cynamon. Mieszamy. Masę jabłkową podgrzewamy tak długo jak wyparuje z niej prawie cała wody i się zrobi mocno miękka. W drugiej miscie blendujemy twaróg z masłem orzechowym. Po ostygnięciu masy jabłkowej dodajemy ją do miski z twarogiem i wszystko razem dokładnie miksujemy.
- Nadzienie mamy gotowe, więc wyciągamy z lodówki ciasto, jeszcze raz troche nagniatamy i wyrabiamy, dzielimy na 5 części. Każdy z kawałków ciast wałkujemy na dość cienką okrągłą warstwe. Po obu stronach symetrycznie wycinamy kółeczka, abyśmy mogli przełożyć przez nie ciasto i owinąć mase twarogową. Na samym środku umieszczamy w pasku nadzienie z serem, przekłamy przez jedną dziurke ciasto tak aby na środku był odkryty ser, a zewnetrzne części go ściskały w środku.
- Nagrzewamy piekarnik na 170' wstawiamy ciastka na blache z papierem do pieczenia smarujemy białkiem wierzch i wkładamy do piekarnika na około 20 min.
- W tym czasie robimy polewe. do roztopionego i lekko schłodzonego oleju kokosowego dodajemy ksylitol, kakao i jogurt naturalny, wszystko mieszamy i chwile grzejemy na malutkim ogniu.
- Wyciągnięte z piekarnika ciastka jeszcze lekko ciepłe polewamy polewą i chwile jeszcze wkładamy do ciepłego ale nie gorącego piekarnika. Dzięki temu osiągniemy efekt "łaciatych" placków.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz