wtorek, 7 marca 2017

Łaciate ciastka bezglutenowe z serem bez cukru

Chciałbym Wam przedstawić mój kolejny wynalazek. I to jaki pyszny! Inspirowałem się tzw drożdżówkami, a że nie chciałem używać drożdży, cukru i zwykłej mąki pszennej jak musiałem to wszystko mocno zmodyfikować i jaki efekt! Powiem Wam że znakomity. Świetny aromatyczny smak, bardzo chrupiące ciastka i to nadzienie serowo-orzechowo-jabłkowe! I kto tu powiedział, że pyszny deser musi być z cukrem? To jest dowód na to, że wcale nie. I to wszystko na bardzo zdrowej niskokalorycznej i z niskim ig mąką z cieciorki. Koniecznie spróbujcie! :)




Składniki:
  1. 300 g mąki z ciecierzycy
  2. 2 płaskie łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  3. 2 średnie jajka
  4. mniej niż pół szklanki ciepłego mleka
  5. szczypta soli
  6. 1/5 szklanki oleju slonecznikowego


Składniki na nadzienie:
  1. 200g sera chudego
  2. 2 kopiate łyżki masła orzechowego ( w tym wypadku było to masło migdałowe)
  3.  1 łyżka letniego oleju kokosowego
  4. 0.5 poszatkowanego i rozgotowanego jabłka
  5. szczypta cynamonu
  6. 2 łyżki wody


Składniki na polewe:
  1. 2 łyżki oleju kokosowego
  2. 2 łyżki kakao
  3. 2 łyżki jogurtu naturalnego
  4. łyżka soku z cytryny
  5. łyżeczka ksylitolu

Wykonanie:
  1. Przesiewamy mąke do miski, dodajemy proszek do pieczenia, szczypte soli i mieszamy ze sobą. W drugiej miscie rozbijamy 2 jajka, miksujemy, dodajemy ciepłe mleko i nadal miksujemy. W naczyniu przygotowujemy olej kokosowy tak, żeby był w temp. letniej. Teraz mieszając jajka i mleko dodajemy stopniowo mąkę cały czas mieszając raz za razem i olej kokosowy, Dodajemy wszystko powoli do miski z jajkami naprzemiennie, aby ciasto sie dobrze wyrobiło. Kiedy ciasto zaczyna się wyrabiać bierzemy je na stolnice i zaczynamy mocno ugniatać ( mąka z cieciorki lubi się kleić, dlatego cały czas ją podsypujemy, aż do uzyskania plastycznej konsystencji). Wyrobione już dobrze ciasto umieszczamy na pół godz w lodówce.
  2. W tym czasie bierzemy sie za nadzienie: najpierw szatkujemy jabłko w drobne kawałki stawiamy na lekkim gazie, dodajemy 2 łyżki wody i dodajemy olej kokosowy i cynamon. Mieszamy. Masę jabłkową podgrzewamy tak długo jak wyparuje z niej prawie cała wody i się zrobi mocno miękka. W drugiej miscie blendujemy twaróg z masłem orzechowym. Po ostygnięciu masy jabłkowej dodajemy ją do miski z twarogiem i wszystko razem dokładnie miksujemy.
  3. Nadzienie mamy gotowe, więc wyciągamy z lodówki ciasto, jeszcze raz troche nagniatamy i wyrabiamy, dzielimy na 5 części. Każdy z kawałków ciast wałkujemy na dość cienką okrągłą warstwe. Po obu stronach symetrycznie wycinamy kółeczka, abyśmy mogli przełożyć przez nie ciasto i owinąć mase twarogową. Na samym środku umieszczamy w pasku nadzienie z serem, przekłamy przez jedną dziurke ciasto tak aby na środku był odkryty ser, a zewnetrzne części go ściskały w środku.
  4. Nagrzewamy piekarnik na 170' wstawiamy ciastka na blache z papierem do pieczenia smarujemy białkiem wierzch i wkładamy do piekarnika na około 20 min.
  5. W tym czasie robimy polewe. do roztopionego i lekko schłodzonego oleju kokosowego dodajemy ksylitol, kakao i jogurt naturalny, wszystko mieszamy i chwile grzejemy na malutkim ogniu.
  6. Wyciągnięte z piekarnika ciastka jeszcze lekko ciepłe polewamy polewą i chwile jeszcze wkładamy do ciepłego ale nie gorącego piekarnika. Dzięki temu osiągniemy efekt "łaciatych" placków.
SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz