piątek, 3 marca 2017

tarta sernikowo-jajeczna bezglutenowa z jogurtem greckim i cukinią


Chciałbym się Wam pochwalić moim autorskim popisem. A mianowicie przedstawiam Wam Pyszną tarte z lekkim sernikiem z cukinią. Ciasto rozpływa się w ustach!

Składniki:
  • 0.5 szklanki mąki gyczanej
  • 0.5 szklanki mąki z cieciorki
  • szczypta soli
  • 2 żółtka jaj
  • 5 łyżek oleju kokosowego
  • 3/4 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 4-5 łyżek bardzo zimnej wody
Składniki na nadzienie:
  • 250g jogurtu greckiego
  • 3 żółtka i 3 białka jaja
  • szczypta soli
  • starta cukinia
  • 1/5 szklanki mąki kukurydzianej
Wykonanie:
  1. Zaczynamy od tarty: dodajemy do miski mąki, sól, mieszamy z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy olej kokosowy, 2 żółtka jaj i wyrabiamy ciasto. Dobrze wyrobione ciasto dzielimy na dwie części: większą cześć 3/4 i 1/4. Lepimy w 2 kule, wsadzamy w folie spozywcze i umieszczamy do lodówki na godzine. Przygotowujemy tortownice.Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkować je na papierze do pieczenia na grubość około 3 mm, następnie razem z papierem przenieść nad formę od tarty, obrócić, delikatnie odkleić papier i wylepić nim formę do tarty (o średnicy 25 cm), wysmarowaną wcześniej masłem i oprószoną mąką. Wyrównać. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, a następnie na papier wysypać specjalne kulki ceramiczne, które obciążą ciasto (może to być również fasola lub ryż).
  2. Przygotowane ciasto wstępnie podpiec w temperaturze 190ºC przez 15 minut. Następnie papier usunąć, piec kolejne 10 minut lub do mocnego zrumienienia ciasta.
  3. Kiedy tarta się upiecze i będzie stygnąć przygotowujemy nadzienie: blendujemy 3 żółtka jaja, dodajemy jogurt grecki, szczypte soli, mąke kukurydzianą, utartą cukinie, wszystko ze sobą porządnie mieszamy. 3 białka jaja ubijamy i delikatnie dodajemy do masy ciągle mieszając.
  4. Umieszczamy masę na ostygniętą tartę, wyjmujemy z lodówki 1/4 kulki ciasta z tarty i ucieramy wierzch na tarce.
  5. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 30 min w temp 190'.
SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz