Chciałbym się Wam pochwalić moim autorskim popisem. A mianowicie przedstawiam Wam Pyszną tarte z lekkim sernikiem z cukinią. Ciasto rozpływa się w ustach!
Składniki:
- 0.5 szklanki mąki gyczanej
- 0.5 szklanki mąki z cieciorki
- szczypta soli
- 2 żółtka jaj
- 5 łyżek oleju kokosowego
- 3/4 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
- 4-5 łyżek bardzo zimnej wody
- 250g jogurtu greckiego
- 3 żółtka i 3 białka jaja
- szczypta soli
- starta cukinia
- 1/5 szklanki mąki kukurydzianej
- Zaczynamy od tarty: dodajemy do miski mąki, sól, mieszamy z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy olej kokosowy, 2 żółtka jaj i wyrabiamy ciasto. Dobrze wyrobione ciasto dzielimy na dwie części: większą cześć 3/4 i 1/4. Lepimy w 2 kule, wsadzamy w folie spozywcze i umieszczamy do lodówki na godzine. Przygotowujemy tortownice.Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkować je na papierze do pieczenia na grubość około 3 mm, następnie razem z papierem przenieść nad formę od tarty, obrócić, delikatnie odkleić papier i wylepić nim formę do tarty (o średnicy 25 cm), wysmarowaną wcześniej masłem i oprószoną mąką. Wyrównać. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, a następnie na papier wysypać specjalne kulki ceramiczne, które obciążą ciasto (może to być również fasola lub ryż).
- Przygotowane ciasto wstępnie podpiec w temperaturze 190ºC przez 15 minut. Następnie papier usunąć, piec kolejne 10 minut lub do mocnego zrumienienia ciasta.
- Kiedy tarta się upiecze i będzie stygnąć przygotowujemy nadzienie: blendujemy 3 żółtka jaja, dodajemy jogurt grecki, szczypte soli, mąke kukurydzianą, utartą cukinie, wszystko ze sobą porządnie mieszamy. 3 białka jaja ubijamy i delikatnie dodajemy do masy ciągle mieszając.
- Umieszczamy masę na ostygniętą tartę, wyjmujemy z lodówki 1/4 kulki ciasta z tarty i ucieramy wierzch na tarce.
- Całość wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 30 min w temp 190'.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz