Zachęcam Was do sprawdzenia prostego przepisu na pyszną, zdrową szarlotke bezglutenową!
Składniki:
- 0.5 szklanki mąki kukurydzianej
- 0.5 szklanki mąki ryżowej
- 0.5 szklanki mąki z ciecierzycy
- 1/3 szklanki skrobii ziemniaczanej
- 4 łyżki oleju kokosowego
- 4 żółtka
- 30 g ksylitolu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
- szczypta soli
- 3 białka
Na nadzienie:
Wykonanie:
- Obrać jabłka, pokroić w średnią kostkę, i gotować w dużym garnku z wodą i odrobiną oleju kokosowego. Gdy jabłką zmiękna dodajemy trochę ksylitolu i cynamon mieszając raz po raz. Czekamy, aż wyparuje z jabłkem część wody.
- Tortownice(20-24cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
- Mąkę przesiać, wymieszać z solą, proszkiem do pieczenia, dodać ksylitol, żółtka i olej kokosowy. Szybko zagnieść ciasto (może mieć formę okruszków różnej wielkości).
- Nastawić piekarnik na 200'. Porcją 3/4 okruszków wlepić w spód tortownicy, nakłuć widelcem i wstawić na 10 min do zamrażarki.Następnie wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 min. Wyjąć tortownice, temperature zmniejszyć na 180'. Na ciasto nałożyć gorące jabłka, ubić 3 białka, delikatnie umieścić na jabłka, przysypać to 1/3 okruszków, które zostały.
- Wstawić tortownice na około 40 min do piekarnika.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz