czwartek, 2 marca 2017

szarlotka bezglutenowa z ksylitolem


Zachęcam Was do sprawdzenia prostego przepisu na pyszną, zdrową szarlotke bezglutenową!

Składniki:
  • 0.5 szklanki mąki kukurydzianej
  • 0.5 szklanki mąki ryżowej
  • 0.5 szklanki mąki z ciecierzycy
  • 1/3 szklanki skrobii ziemniaczanej
  • 4 łyżki oleju kokosowego
  • 4 żółtka
  • 30 g ksylitolu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
  • szczypta soli
  • 3 białka
Na nadzienie:
  • 1 kg jabłek
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżka oleju kokosowego
  • szczypta ksylitolu
  • 3, 4 łyżki wody
Wykonanie:
  1. Obrać jabłka, pokroić w średnią kostkę, i gotować w dużym garnku z wodą i odrobiną oleju kokosowego. Gdy jabłką zmiękna dodajemy trochę ksylitolu i cynamon mieszając raz po raz. Czekamy, aż wyparuje z jabłkem część wody.
  2. Tortownice(20-24cm) wyłożyć papierem do pieczenia. 
  3. Mąkę przesiać, wymieszać z solą, proszkiem do pieczenia, dodać ksylitol, żółtka i olej kokosowy. Szybko zagnieść ciasto (może mieć formę okruszków różnej wielkości).
  4. Nastawić piekarnik na 200'. Porcją 3/4 okruszków wlepić w spód tortownicy, nakłuć widelcem i wstawić na 10 min do zamrażarki.Następnie wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 min. Wyjąć tortownice, temperature zmniejszyć na 180'. Na ciasto nałożyć gorące jabłka, ubić 3 białka, delikatnie umieścić na jabłka, przysypać to 1/3 okruszków, które zostały.
  5. Wstawić tortownice na około 40 min do piekarnika.
SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz