niedziela, 12 marca 2017

Orzechowy kruszaniec bezglutenowy z mąki z ciecierzycy z jabłkami



Witam Wszystkich i chciałbym się Wam pochwalić moim następnym pysznym i zdrowym wypiekiem. Ostatnio bazuje dużo na zdrowej mące z cieciorki i naprawdę znajduje ona swoje miejsce w wielu, wielu "cudach" kuchennych. Ciasto bardzo orzechowe z masłem orzechowym, czuć ten fajny posmak, dodatkowo masa jabłkowa fajnie przyprawiona cynamonem daje świetne doznania. Jak to moja żona powiedziała, smakuje coś ala jak snickers. Polecam bardzo to ciasto! Bardzo proste i szybkie w wykonaniu! Mało kalorii, niski indeks glikemiczny i bardzo smaczne :)

Składniki:
  • 300g mąki z cecierzycy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • 2 jajka
  • 3 kopiate łyżki masła orzechowego
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • troszke ksylitolu ( ilość zależna od Was, ja nie dodawałem prawie w ogóle)
Składniki na mase jabłkową:
  • 2 kg jabłek
  • 3 łyżeczki płaskie cynamonu
  • pół łyżeczki gałki muszkatałowej
  • mniej niż pół łyżeczki kardamonu
  • 4 łyżki wody
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 łyżka tapioki (może być bułka tarta)

Wykonanie:
  1. Jabłka trzemy na tarce, wkładamy do rondelka, dodajemy wode i lekko gotujemy aż woda zaczyna parować i masa robi się gęstsza, wtedy dodajemy przyprawy, tapioki, aby masa się związała. Następnie odstawiamy mase do przestudzenia.
  2. Bierzemy się za naszą świetną kruszonke. Dodajemy do miski mąke, proszek do pieczenia, żółtka, masło orzechowe i olej kokosowy i tworzymy kruszonke, Ciasto nie może się lepić i tworzyć w jedną całość, dlatego oleju i masła orzechowego może być plus/minus troche więcej lub mniej. Najwazniejsze, żeby uzyskać konsystencje grubszej kruszonki.
  3. Po wyrobeniu ciasta 2/3 wkruszamy ciasto w nasmarowaną olejem i mąką tortownice 24cm . Wkładamy do nagrzanego piekarnika 180' na 10 min. 1/3 kruszonki wkładamy do lodówki.
  4. Po 10 minutach wyciągamy tortownice z kruszonką, wkładamy na to masę jabłkową, ubijamy 2 białka na sztywno dodająć przy końcu ubijania ksylitolu i umieszczamy masę białkową na jabłkach. Na białko umieszczamy naszą reszte 1/3 kruszonki z lodówki i wkładamy na 30 minut do piekarnika w temperaturze 180'

SMACZNEGO!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz