Mam Wam do przedstawienia super opcje na deser, w dodatku zdrowy i bez cukru. Ciasto lekko przyjemnie kwaskowe, lekko wilgotne i ma naprawdę bardzo dobry lekki orzeźwiający słodkawy smak mimo braku cukru! Prosty przepis :)
Składniki:
- 4 cytryny (w tym potarte skórki i sok)
- potarta skórka z 1 pomarańczy
- 3 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
- 2 szklanki mąki (1 szklanka ryżowej, 1 mąki z cieciorki)
- 3 łyżki oleju kokosowego
- kopiata łyżka masła orzechowego bez soli i cukru
- 100-150 ml wody
- pół banana na wierzch
Wykonanie:
- Mieszamy żóltka, skórkę z cytryn,pomarańcza, sok z cytryn.
- Dodajemy mąki, proszek do pieczenia, olej kokosowy i masło orzechowe. Mieszamy.
- Ciasto jest sypkie, dodajemy wode, aby uzyskać gładką masę.
- Ubijamy białka i delikatnie łączymy z masą. Kroimy pół banana na plasterki i dekorujemy wierzch.
- Przekładamy do formy i pieczemy ok 50 min w temperturze 180'.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz