czwartek, 2 marca 2017

Ciasto cytrynowe bezglutenowe bez cukru


Mam Wam do przedstawienia super opcje na deser, w dodatku zdrowy i bez cukru. Ciasto lekko przyjemnie kwaskowe, lekko wilgotne i ma naprawdę bardzo dobry lekki orzeźwiający słodkawy smak mimo braku cukru! Prosty przepis :)

Składniki:
  • 4 cytryny (w tym potarte skórki i sok)
  • potarta skórka z 1 pomarańczy
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
  • 2 szklanki mąki (1 szklanka ryżowej, 1 mąki z cieciorki)
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • kopiata łyżka masła orzechowego bez soli i cukru
  • 100-150 ml wody
  • pół banana na wierzch

Wykonanie:
  1. Mieszamy żóltka, skórkę z cytryn,pomarańcza, sok z cytryn.
  2. Dodajemy mąki, proszek do pieczenia, olej kokosowy i masło orzechowe. Mieszamy.
  3. Ciasto jest sypkie, dodajemy wode, aby uzyskać gładką masę.
  4. Ubijamy białka i delikatnie łączymy z masą. Kroimy pół banana na plasterki i dekorujemy wierzch.
  5. Przekładamy do formy i pieczemy ok 50 min w temperturze 180'.

    SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz