czwartek, 16 marca 2017

pyszna karpatka bezglutenowa z kremem waniliowo-kokosowym

Kolejny przepis mojego autorstwa. Oczywiście wzorowałem się na pewnym przepisie, ale jak to ja musiałem poeksperymentować "po mojemu" jeśli chodzi o mąke jak i krem :) Wyszło naprawdę wyśmienicie. Powiem Wam, że mąka z cieciorki działa naprawdę cuda! Mąka powiem że stworzona do karpatek. Wyszly góry! Ciasto na mące z cieciorki, jak i krem! Uwierzycie w to? I uwierzcie nie czuć jej przesytu, wszystko doskonale skomponowane, bardzo zdrowe, ze zdrowymi tłuszczami i bez cukru (dodałem ksylitol do kremu). Zapraszam do spróbowania!!


Składniki na ciasto:
  • 1 szklanka wody
  • 125g oleju kokosowego
  • 1 szklanka mąki z cieciorki
  • 5 jaj
  • szczypta soli
Składniki na krem:
  • 2 szklanki mąki z cieciorki
  • 1 szklanka mąki kokosowej
  • 4 łyżki ksylitolu
  • około 7 szklanek wody przegotowanej letniej
  • 3/4 szklanki przegotowanego letniego mleka
  • 2 płaskie łyżki oleju kokosowego
  • nasiona z 1 laski wanili
Wykonanie ciasta:
  1. Olej zagotować z wodą oraz szczyptą soli. Następnie dodać mąkę energicznie mieszając, aż powstanie gęsta jednolita masa (najlepsza do tego jest drewniana łyżka).

  2. Odstawić do lekkiego ostudzenia. 
  3. Przygotowujemy blaszkę o wymiarach 39x27 cm. Nasmarować tłuszczem i podsypać mąką, aby ciasto nie przywierało. 
     
  4. Do lekko ostudzonego ciasta parzonego wbijać po jednym jajku do uzyskania jednolitej konsystencji. 
    Miksuje mikserem im dłużej tym później większe są "góry" karpatki. 
  5. Ubitą masę dzielimy na 2 części, wykładamy do blaszki. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut, do lekkiego zarumienionego koloru.  Po upieczeniu ostudzić i wtedy najlepiej wyjąć z blaszki. To samo robimy z drugą częścią ciasta. 
  6. Wystudzone ciasto wysmarować wystudzonym kremem i przykryć drugą połową ciasta.
Wykonanie kremu:
  1. Mąke z cieciorki i kokosową przesiać i rozrobić z 2 szklankami letniej przegotowanej wody.
  2. W garnku wlać pozostałą ilość wody , dodać ksylitol, zagotować i w tym momencie powoli wlewać masę z mąką i gotować całość, aż zrobi się dość gęsta masa.
  3. Po zdjęciu z ognia dodać nasiona wanilii, wymieszać i pozostawić do wystudzenia.
  4. Gdy ostygnie dodać olej kokosowy i dolewać mleka stopniowo do uzyskania kremowej masy miksując na najwyższych obrotach ( w moim przypadku było to 3/4 szklanki przegotowanego mleka, ale może być inna ilość, ważny jest efekt kremowej masy).
  5. Poczekać do ostygnięcia kremu i odstawić do lodówki.
Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz